Еразмус мобільність в Нідерландах

Еразмус мобільність в Нідерландах

Навчання в Чернівецькому університеті та активна співпраця з університетами Європи, дозволила вже на другому курсі свого навчання Катерина Грицюк студентка спеціальності 292 „Міжнародні економічні відносини“ мала можливість навчатися в Університеті міста Гронінген, Нідерланди. 

Катерина розказала нам про свій досвід мобільності в Нідерландах:

«Протягом весняного семестру, я зрозуміла, що програми міжнародної мобільності Еразмус+ – це можливості, які не лише дозволяють побачити, яким ще може бути навчання, а й дають той необхідний поштовх, аби зрозуміти куди рухатися далі та яким ви бачите ваше майбутнє.

Гронінген – це колоритне містечко для студентів і про студентів. З першого дня я зустрічала ровесників з усього світу на кожному кроці, що дозволило з легкістю адаптуватися до нового життя. Крім того, студенту тут ніколи нудьгувати з цікавими позаурочними воркшопами та вебінарами від місцевих підприємців і не тільки; студентськими асоціаціями, як волонтерськими (AIESEC, ALAS), релігійними (GSV) так і більш різноплановими (ESN, USD, SIB), а також безліччю місцевих фестивалів. 

Особисто раджу якомога частіше залучатися до таких активностей саме для того досвіду “студента за обміном”.

Після приїзду на мене чекав, так би мовити, “навчальний шок”. 

Усе зовсім інакше ніж у звичному та рідному ЧНУ, починаючи з того, що семестр ділиться на блоки (по 3-4 предмети кожний), закінчуючи організацією семінарів та структурою екзаменів. Проте таких як я тут багато, тому не важко було знайти розуміючі обличчя. Та й простіша культура комунікації «студента-викладача» значно допомогла.

Не можу не зачепити тему війни, адже як не як – це стало величезною частиною мого досвіду. Завдяки українській комуні в Гронігені, було організовано декілька мирних протестів, акцій “Ukrainian Food market”, виставок фото нових реалій з дому, в допомозі проведення яких я брала участь разом з іншими українськими студентами. 

Вдячна за розуміння Університету міста Гроніген, який проявив терпіння та запропонував допомогу у тій мірі, якій було можливо. Загалом було важко, не в контексті війни, а й саме навчання далося не без труднощів, проте я отримала максимально цікавий і новий досвід, який дав нову мотивацію довчитися ще 2 роки та розвиватися вже самостійно в моєму університеті. Приїхала у лютому з однією валізою, залишаю Нідерланди з додатковим багажем знань».

Поділитися:
Поділитися на facebook
Поділитися на google
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin

Читайте також

Професор з Відня навчатиме студентів мистецтву ведення переговорів

Кафедра міжнародної економіки запрошує студентів Чернівецького національного університету прослухати гостьові лекції доктора Віденського університету Мікеля Грісмаєра*, який з 23 квітня по 02 травня 2024 р. проводитиме заняття з

Читати повністю

Короткий гайд про ЄС

14 березня група міжнародників-економістів 1 курсу відвідала захід Інофрмаційного центру ЄС та ініціативи «Посли європейської молоді» в Україні 🇪🇺. В залах Наукової бібліотеки ЧНУ поспілкувалися

Читати повністю