Навчання в місті Гронінген. Як воно?

Навчання в місті Гронінген. Як воно?

З 03 лютого 2020 року своє піврічне навчання в Нідерландах розпочала студентка другого курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини» Анастасія Олійник, яка далі розкаже про своє життя та навчання за кордоном:

«Вже третій місяць я навчаюсь в університеті міста Гронінген за програмою міжнародної мобільності Еразмус+.
Я стала великим “щасливчиком”, бо моє навчання тут припало на карантин, який не є позитивним явищем для будь-якого університету. Мені б хотілося розповісти про робочий процес до закриття на карантин та протягом карантину.

Кожен хто їде на навчання за кордон скаже, що на відміну від України, освітні програми спрямовані більш на самостійне вивчення матеріалу. Студенти по обміну, в тому числі і я, зіштовхуються з величезними труднощами, адже важко одразу влитись в цей шалений ритм. Також багато предметів потребують певного підґрунтя, наприклад, я вибрала предмет «Capital Structure», вивчення якого починається з середини книжки. Тобто 400-500 сторінок потрібно вивчити за дуже короткий термін, бо саме там можна знайти всі необхідні терміни, без яких подальше навчання майже неможливе.
Ще цікавим відкриттям для мене стало те, що семестр в Нідерландах поділений на два блоки, протягом першого вивчаються одні предмети, а наступного – зовсім інші. Так що довго розкачуватись тут не вийде, тижні проминають дуже швидко, а далі одразу іспити. При цьому, треба вирішувати багато організаційних питань, оформлювати різні документи, картку в банку, мені навіть декілька разів доводилось їхати в інші міста.

Гронінген виховує велику відповідальність за себе, вчить організовувати свій час і змушувати себе вчитись. Також через велику кількість групових робіт, здобуваєш навички роботи в команді, а якщо повезе, навіть певні лідерські якості.
В процесі навчання дуже допомагають самі корпуси, адже вони надзвичайно кольорові, в них можна знайти фудкорти, місця для відпочинку, а бібліотеки – це взагалі окрема культура в Гронінгені, адже більшість студентів саме тут проводять свої дні, а інколи засиджуються навіть до півночі.

На жаль, за тиждень до початку перших іспитів нам повідомили про карантин. У нас залишились останні лекції та семінари з усіх предметів, які у вигляді презентацій виставили на сайт. Ми вже всі були в передчутті екзаменів, але новина про їх перенесення дуже нас розслабила і тепер ми трошки байдикуємо. Кожного тижня ми отримуємо все нові повідомлення про можливі перенесення, а декілька днів тому, нам повідомили про те, що всі екзамени будуть відбуватись в червні-липні. До кінця нашого навчання у нас будуть дистанційні лекції та семінари, ще вирішується у якій формі будуть проводитись групові роботи. Скоріше за все, екзамени в нас також будуть відбуватись в онлайн режимі.

Для любителів велосипедів це місто справжній рай на землі. Коли я тільки приїхала сюди я зовсім не вміла їздити на ньому, однак тепер я не уявляю своє життя без прогулянки на велосипеді. Місто повністю облаштоване велосипедними доріжками, дорожні знаки виведуть вас в будь-яку частину міста, навіть якщо ви живете в гуртожитку в одній частині міста, а потрібний вам корпус в зовсім іншій».

Поділитися:
Поділитися на facebook
Поділитися на google
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin

Читайте також

Захищаємо командні презентації

Наприкінці листопада в час й завершення осіннього семестру  студенти та викладачі кафедри міжнародної економіки, а також запрошені експерти взяли участь в реалізації важливого підсумкового навчального

Читати повністю

«Експорт крок за кроком»: допомагаємо місцевим підприємцям на Школі експортеа

22 листопада 2023 р. викладачі кафедри міжнародної економіки професор Павло Шилепницький та доцент Діана Михайлина на запрошення нашоих стейкхолдерів з Департаменту регіонального розвитку ЧОВА взяли

Читати повністю